За Апостола - проект за облагородяване и обезопасяване на зоната около музей Къкринско ханче

Име на кандидата: Десислава Иванова Димитрова-Върбанова
Обща стойност на проекта: 940 лв.
Срок на изпълнение: 16.08.2021 г. - 20.08.2021 г.

Описание:

Описание на проблема:
Както е посочено на интернет страницата на Регионален исторически музей – Ловеч: „Къкринското ханче е обявено с Протокол на НСОПК за паметник на културата с категория „Национално значение” през 1978 г. Включено е в 100-те национални туристически обекта на БТС под № 30. Наградено е с Грамота за принос в развитието на националното движение „Опознай България – 100-те национални туристически обекта” за 2013 г.“ (Източник: Регионален исторически музей – Ловеч).

Музей Къкринско ханче е привлекателен културно-исторически обект за множество българи, както и за чуждестранни граждани. Всяка година многобройни посетители идват на това място, за да отдадат почит на Апостола и да научат повече за трагичните събития, свързани със залавянето му. Поради липса на обособени паркоместа, гостите на Къкрина, а отчасти и жителите на селото, често паркират върху тротоарите пред паметника на културата. Привлекателната сянка на столетните дървета пред Музея засилва тази тенденция през летния сезон. Това е опасно за всички пешеходци, нарушава структурата на тротоара, а паркиралите автомобили не са приятна гледка нито за гостите, нито за обитателите на селото.
Цели и намерения:
За нас потомците на жителите на село Къкрина, Музеят е не само паметник на културата и ценен исторически обект - той е сърцето и душата на нашето село, културен и социален център на населеното място. Предложеният проект цели да създаде по-привлекателен облик на това възлово място, да оформи приветлив и цветен вид на съществуващата структура и да повиши безопасността за посетители и жители на селото.

Целта на проекта е поставяне на масивни саксии/кашпи/контейнери за засаждане на растения, които да изпълняват двойна функция:
- ограничителни колчета за автомобилите и
- приветливи цветни оазиси за радост на посетители и жители на Къкрина.
Като допълнителна полза от осъществяването на проекта се предвижда засаждане на обилно цъфтящи медоносни растения, които да привлекат опрашващи насекоми и да подпомогнат регенерирането на намаляващата пчелна популация в района.
Дейности:
Проектът предвижда поставяне на 10 масивни саксии/кашпи по продължението на тротоарите на музей Къкринско ханче. Основните дейности включват:
- поставяне на саксиите
- запълване с торопочвена смес
- засаждане на цветя/слънцелюбиви растения, като всяка саксия е с еднороден облик, за да се постигне атрактивно оформление на зоната около активно посещавания Музей.

1. Почистване на зоната за поставяне на контейнерите, вкл. метене, отстраняване на бурени и други отпадъци, измиване.
2. Поставяне на контейнерите за растения.
3. Напълване на контейнерите с торопочвена смес.
4. Засаждане на цветята.
5. Поливане.
График:
1. Почистване на зоната за поставяне - 16-17.08.2021 г. - Чиста зона за поставяне на кашпите за цветя.
2. Поставяне на контейнерите за растения - 18.08.2021 г. - Функционално и привлекателно разположени кашпи.
3. Напълване на контейнерите с торопочвена смес - 19.08.2021 г. - Предоставяне на подходяща торопочвена смес за красивите цветя.
4. Засаждане на цветята - 19.08.2021 г. - Атрактивен, еднороден дизайн на засадените растения.
5. Поливане - 19.08.2021 г. - Грижа за засадените растения.
Устойчивост:
Проектът не цели еднократно оптимизиране на зоната около Музея. Предвижда се засаждане на саксиите всяка година (евентуално по 2-3 пъти, съответно за пролетен, летен и есенно-зимен сезон). След първоначалното осъществяване на целите по проекта, финансирането на засаждането и оформлението на контейнерите за растения ще се извършва със собствени средства на кандидата. С доброволчески труд кандидатът ще поддържа (поливане/торене/подрязване/почистване) саксиите и растенията.

План-сметка на извършваните дейности:

1. Кашпи за цветя от 3D панели от армиран гипс с размери 90см/30см/36см (Д/Ш/В) - 10 бр. - 60 лв./бр. с ДДС - Общо 600 лв.
2. Торопочвена смес универсална, опаковка от 70 л - 12,99 лв./бр. с ДДС - 16 бр. - Общо 207,84 лв.
3. Биденс (Bidens ferulifolia) цвят жълт - 2,50 лв./бр. с ДДС - 40 бр. - Общо 100 лв.
4. Цинерария маритима Сенецио (Cineraria Maritima) - 0,80 лв./бр. с ДДС - 40 бр. - Общо 32,00 лв.
Обща стойност на материали и растения: 939,84 лв.

 

Проект „По-Близка Европа: Отворена платформа за граждански инициативи - CEOPCI“, споразумение за безвъзмездна помощ № 2020CE16BAT116 се финансира от ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ, чрез Дирекция Регионална и Градска Политика.
Lovech Lab
„По-близка Европа - отворена платформа за граждански инициативи (CEOPCI)“

Контакти

  • Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

© 2021 Lovech Lab. All rights reserved. Development / Headway